Vejen til Barcelona

Den 22. april 2011 skrev jeg et indslag under “Nyheder” her på sitet for “Løb med Avisen” under titlen “Fra 120 km til 0”. Historien fortæller om det skadesforløb, som jeg var udsat for og lidt om mine forsøg på at komme i løbeskoene igen. Jeg var bidt af løb og i perioden fra september 1995 til juni 2006 løb jeg 23 maratonløb, inden jeg for alvor blev skadet, opereret og genoptrænet uden det helt store held.

Af Torben Simonsen – på opfordring!

I foråret 2014 satte jeg mig et mål – jeg vil løbe et maratonløb mere inden jeg runder et skarpt hjørne i marts 2015 – Barcelona Marathon.
På en tur sammen med min bedre halvdel.

Jeg kom godt i gang i foråret med kortere ture. Havde ikke tid til at træne fra medio maj til efter Odinsbroløbet medio juni, da det tog meget tid at arrangere. Kom godt i gang igen, trådte forkert (meget forkert) og måtte holde 3 ugers pause. Kom stille i gang igen og fik løbet lidt hen over sommeren, men fik igen en irriterende skade i læggen. Op mod H.C. Andersen Marathon i september kneb det igen med tid til træning, men det blev dog til enkelte ture.

Da vi kom på den anden side af 1. oktober mødte jeg flere og flere, der spurgte til, hvordan det gik med træningen, da historien om min målsætning var kommet offentligt frem, og jeg måtte fortælle, at den stod på 3 ture på 5-6 km om ugen frem til udgangen af oktober. Desuden er jeg blevet lokket med på et spinninghold en gang om ugen, så jeg var lidt brugt i nogle uger. Nu er vi i november, jeg er fuld af gå-på-mod, og synes, at træningen går ganske godt. Der er dog nok mange, der vil kigge lidt, hvis de møder mig på de første 500 meter på mine træningsture, da det varer lidt inden benene vil som jeg vil, men efter ca. 500 meter begynder det at gå godt.

Mange har opfordret mig til at beskrive “min vej tilbage som løber”, så her på sitet vil du kunne følge min historie på godt og ondt.
Jeg tror fuldt og fast på, at jeg står ved startstregen til marts i Barcelona for at gennem føre mit måske sidste maratonløb. Mit mål er ikke at vinde løbet! – men at gennemføre og overvinde mig selv!

Min foreløbige træning i november måned er forløbet efter denne plan:
1. november: 10 km – jeg havde ikke løbet 10 km siden OL i London, hvor Danmark vandt guld i kanosejlads. Jeg tænkte den dag, kan Danmark vinde en guldmedalje, så kan jeg også løbe 10 km. det gjorde jeg, men kors hvor var jeg smadret bagefter, da jeg ikke havde trænet ret meget op til den tur.
3. november: 6 km
4. november: dømme 1 håndboldkamp – da jeg også er aktiv håndbolddommer (endnu)
5. november: dømme 1 håndboldkamp
6. november: 6 km – fra kontoret sammen med Mette og Line
7. november: 8 km
8. november: 10 km
9. november: dømme 2 håndboldkampe
10. november: 7 km
12. november: spinning
13. november: 6 km – fra kontoret med Line, Mette er på ferie
13. november: dømme 1 håndboldkamp
15. november: 10 km – forfoden driller, behandling booket til mandag.
16. november: 5 km
16. november: dømme 2 håndboldkampe

Ud fra ovenstående kan du se, at det er et stort program med mange aktiviteter. Jeg skal dog ud på længere ture, så planen er, at i uge 47, skal den ene tur være på mindst 12 km.
Jeg er super motiveret, og jeg kan mærke på min krop, at træningen virker, da livremmen nu er spændt 2 huller ind.

17. november: tid hos kiropraktor. Fik sat forfoden på plads samt styr på hoften
18. november: 5 km – burde have holdt en pause i dag for fodens skyld, men det gik godt efter de sædvanlige 500 meters vraltende start
18. november: dømme 1 håndboldkamp
19. november: spinning
20. november: 6 km sammen med Mette. Føj den var øm, forfoden!
22. november 12 km! Længste tur i årevis – gik rigtig fint, men jeg er øm i stængerne her et par timer efter turen.
23. november: dømme 2 håndboldkampe. Var meget spændt på, hvordan foden reagerede, men det gik meget bedre end forventet med at løbe. Dommerpræstationen vil jeg lade andre om at vurdere.
24. november: 5 km – supergodt vejr og en meget fin tur.
26. november: spinning, en time med fuld power
27. november: løb med Mette og Line – aflyst p.g.a. mange opgaver på kontoret.

Hvis du kan se mønsteret 6., 13., 20., 27. november sammen med Mette og Line, så er det fordi vi hver torsdag har løbetræning fra kontoret om formiddagen. Jeg skal jo holde de to unge damer i form! Det er gode løbeture sammen, hvor vi får vendt lidt af hvert, ikke kun om motionsløb!

28. november: 12. km langs Odense Å og ind og vende om den Katolske Kirke. Det blev godt nok tidligt mørkt!
29. november: dømme 2 håndboldkampe
30. november: 5 km. Det var tungt at komme i gang!
26 aktive dage i november måned – ikke så ringe, når man nu gerne vil i form igen!

2. december: 5 km. Ret koldt og meget mørkt kl. 18.30, men fik mig taget sammen og kom i løbetøjet. Har de sidste to dage gået med en forfodspude i den højre sko. Jeg tror, at dette havde rigtig god indflydelse på træningsturen, da det gik super godt. Fik selskab af en tidligere klubkammerat de sidste 2 kilometer, hvilket medførte, at tempoet blev øget – det gik også fint!
3. december: spinning
4. december: 8 km aftenløb. Måtte springe kontorløbeturen over pga. af møde. Mette og Line fortæller at de var af sted på egen hånd! Jeg kontrollerer deres form på næste torsdag.
6. december: dømme 2 håndboldkampe
7. december: 12 km. Fik følgeskab af min lillebror, ved ca. 3 km. Han vil gerne løbe ½ maraton i 2015.
9. december: 7 km. En superfin tur, hvor jeg ikke havde de sædvanlige startproblemer. Det hjælper tilsyneladende at gå med forfodspuden i skoene i dagtimerne.
10. december: 1 times spinning næstsidste gang før jul – det var en hård time!
Jeg har meldt mig til at skulle fortsætte efter nytår, hvor mandagene vil blive inddraget til træningsprojektet “Løb med Avisen”.
11. december: 10 km. Kontorløb med Mette og Line, der løb 6 km.
Fin tur på Eventyrløbets 5 km-rute. På mine ekstra km blev det godt nok et surt regnvej/slud med blæst.
13. december: dømme 2 håndboldkampe
14. december: 12 km. Benyttede turen til at gennemløbe og kontrollere 5 km ruten til NYTÅRSLØBET. Det er stort set OK
14. december: dømme 2 håndboldkampe
16. december: 6 km
16. december: dømme 1 håndboldkamp
17. december: spinning 1 time
18. december: dømme 1 håndboldkamp
19. september: 12 km. Løb fra kontoret og ud for at kontrollere Nytårsløbets 10 km-rute.
21. december: 15 km – længste træningstur i flere år! Det gik bedre end forventet, men de sidste 2 km var tunge, det regnede på hele turen.
23. december: 10 km
24. december: 5 km – måtte løbe en anden tur end planlagt, da Odense Å har oversvømmet stien mellem Skovsøen og Erik Bøghs Bro
25. december: 10 km træningstur – i snevejr! Mødte Ib Jensen på træningsturen. Ib vandt NYTÅRSLØBET i år 2000, og er selvfølgelig med igen i år.
27. december: 15 km – bl.a. igen 10éren til Nytårsløbet. Mødte en gruppe fra Odense Runners, der også var ude og gennemløbe ruten til den 31. december.
30. december: Havde planlagt en stille 5ér! Det blev til 3 km, hvorefter et signal fra låret sagde, at der ikke skulle løbes mere. De sidste 2 km blev gennemført gående. Må en tur til kiropraktor lige efter nytår. Jeg tror, at skaden kommer fra forfoden og via knæet ender i låret.

GODT NYTÅR!

Torben_Simonsen_Berlin_Marathon02

Foto fra Berlin Marathon 2002

2. januar: var heldig, at kiropraktoren havde en ledig tid fredag eftermiddag. Fik sat forfoden på plads.
2. januar: ville løbe 5 km, men nåede kun 300 meter, da jeg kunne mærke, at det var for tidligt, efter behandlingen – møg ærgerligt!
4. januar: dømme 1 håndboldkamp. Opvarmningen gik fint, men ca. 8 minutter inde i kampen skulle jeg vende, og skaden blev igen meget mærkbar.
6. januar: dommertest. Der skulle løbes bip-test. Opvarmningen blev gennemført meget forsigtigt, så jeg var klar til start. En bip-test foregår på den måde, at man løber fra den ene ende af håndboldbanen til den anden startende i meget langsomt tempo, for at blive øget hele tiden. Benet holdt!
7. januar: spinning – kunne benet holde? Yes, det gik rigtig fint, og jeg er klar til en stille løbetur torsdag.
8. januar: 6 km – kontorløb – vel overstået!
10. januar: 6 km – der var masser af frisk luft og en heftig byge
11. januar: 10 km – dejligt løbevejr, og intet at mærke til skaden. Den kommende week-end skal jeg helst løbe et tur på 18 km!
12. januar: Løb med Avisen starter – jeg er med på 7:45 eller 8:00 holdet – 3 km
13. januar: 10 km – klubtræning i Fjordager
14. januar: spinning
15. januar 10 km – kontorløb
17. januar: Længste træningstur siden 2007 – for mit vedkommende – 18 km!
Lækkert løbevejr, efter rigtig mange træningsture i regnvejr de sidste par måneder.
18. januar: dømme 2 håndboldkampe
19. januar: Løb med Avisen – jeg er igen med på 8:00 holdet, og håber at kunne få rigtig mange i gruppen til at få startet et “løbekarriere”.
20. januar: 10 km – igen super vejr til en løbetur
21. januar: 1 times spinning
22. januar: 18 km, da jeg ikke når så lang en tur i week-enden p.g.a. Sportslørdag og Stiftens Etape LØB i Assens.
24. januar: kunne ikke holde mig i ro, så jeg løb 5 km
25. januar: planlagt 10 km., men det blev til 11 km. Startede i flot vejr sidst på søndag eftermiddag, og nåede næsten hjem, inden frosten satte sine spor på vejen!
26. januar: Løb med Avisen – tilbage i 8:00 gruppen – 4 km.
27. januar: skulle gerne ud på 12 km.
28. januar: 1 times spinning
29. januar: 6 km – kontorløb
30. januar: ½ maraton i Fruens Bøge tid 2:00 incl. to pitstop for at få lidt at drikke. Her 2 timer senere føler jeg mig temmilig frisk og benene har det ikke så slemt som frygtet.
31. januar: 5 km – en stille tur for at komme i gang igen efter fredagsturen.

1. februar: dømme 1 håndboldkamp
2. februar: Løb med Avisen – 7:30 gruppen – 4 km.
3. februar. 12 km – planlagt, men det gik anderledes idet den skade jeg havde omkring jul og nytår brød op igen efter ca. 2,5 km. Gik hjem i snestorm!
4. februar: spinning 1 time – var spændt på, hvad låret sagde til denne træningsform. Det gik uden problemer!
6. februar: behandling ved Dalum Zoneterapicenter.
7. februar: Holder lårskaden sig i ro? Det gik – 12 km i roligt tempo. Hjem og have is på!
8. februar: 12 km – blev løbet i snit 30 sekunder hurtigere end lørdag!
9. februar: Zoneterapi og derefter – Løb med Avisen, 4 km med 8:00 gruppen
10. februar: 13 km – super godt løbevejr. Mødte rigtig mange andre, der var ude på en træningstur.
11. februar: spinning i 1 time – sæsonens hårdeste!
12. februar: zoneterapi – dømme 1 håndboldkamp, pokalkamp, der gik i forlænget spilletid!
13. februar: 15 km
15. februar: 22 km – længste tur siden 2006! Det var hårdt og ikke mindst koldt til sidst!
16. februar: “Løb med Avisen” – jeg får se, hvilken gruppe der er brug for en ekstra mand i – så er det mig! 4 km i 8:00 gruppen.
17. februar: 12 km – tunge ben!
18. februar: 1 times spinning
19. februar: 15 km
21. februar: 23 km – igen længste tur siden 2006. Våd sne og meget vand på såvel stier som fortove gjorde det til en lang, kold og våd tur. Jeg tror, at løbetøjet vejede 6 kilo efter turen! Men det var fedt, at det gik godt.
22. februar: dømme 1 håndboldkamp
23. februar: “Løb med Avisen” – 7. uge. 6.45 gruppen – 8 km.
24. februar: 13 km
25. februar: 1 times spinning
26. februar: løb fra kontoret – 6 km
28. februar: Testen! 30 kilometer. Flot vejr, men vinden var bidende kold, hvilket jeg tydeligt mærkede da trætheden begyndte at melde sig. 30 km-træningstur har jeg ikke løbet siden 2005!

BARCELONA
1. marts: Afslapning med afvikling af 4. etape af Stiftens Etape LØB i Bogense.
Nedtrapning begyndt frem mod Barcelona Marathon!
2. marts: “Løb med Avisen” – 6:45 gruppen – 8 km
3. marts: Kiropraktor
4. marts: 1 times hård spinning
5. marts: 6 km – tempoløb
7. marts: 11 km
9. marts: “Løb med Avisen” – 6:30 gruppen – 8 km
10. marts: 5 km
11. marts: Spinning – 1 time
Herefter står den på pasta, lakridskonfekt og cola!
12. marts: Afrejse til Barcelona
13. marts: Afhentning af startnummer
15. marts: Barcelona Marathon
– se løbsbeskrivelse!
Jeg gennemførte!

Barcelona Marathon
Så kom dagen, hvor det skulle vise sig, om det var muligt efter næsten ni års pause og et langt skadesforløb, igen at kunne kalde sig maratonløber.

Fredag
blev startnummeret afhentet i en stor messehal, hvor der blev udbudt alt mellem himmel og jord, ikke kun til løbere. Havde selvfølgelig taget flyérs med for H.C. Andersen Marathon, som skulle placeres på den stand, som AIMS, den organisation som vi også er medlem af, havde. Og selvfølgelig var min gode ven Giorgios på standen. Giorgios er fra Saloniki, arbejder for AIMS, og jeg har efterhånden mødt ham mange gange. Han har også været til H.C. Andersen Marathon en enkelt gang. Winnie og jeg fik kindkysset og krammet med Giorgios, inden vi begav os videre rundt på messen, for også at hilse på et par damer, der repræsenterede Copenhagen Marathon. Da vi havde været hele turen rundt, begav vi os ud i Barcelonas gader.
Jeg skal måske også fortælle, at vi ankom til Barcelona om torsdagen i rigtig fint forårsvejr, som fortsatte om fredagen, hvor vi også nåede et besøg på Camp Nou. Et fantastisk stadion, og man er ikke i tvivl om, at det er en fodboldklub på verdensplan man er kommet til. Man er heller ikke i tvivl om, at ”Messi” er gud i Barcelona! Fyldt med indtryk af ”big buisness” var det tid til afslapning.

Lørdag skulle ikke være for anstrengende, så vi havde planlagt en ”stop and go” busrundtur. Det blev en kold fornøjelse, idet det regnede og blæste en meget kold vind, det meste af dagen. Vi stod af ved Sagrada Familia, byens store katedral, Gaudis mesterværk, der nok aldrig bliver helt færdig, da der bygges på den hele tiden. Et fantastisk spændende sted, hvor der gik flere timer med at se det meste! På vej derfra tog vi et ekstra stop, for at se endnu et par bygninger som Gaudi står fadder til, spændende og meget anderledes byggeri.
Derefter hjem på sengen for at hvile benene og gøre tøj m.m. klar til søndag, (kunne godt mærke, at det var flere år siden det sidste maratonløb, idet flere ting blev glemt) spise lakridskonfekt og drikke cola, inden aftensmad bestående af pasta og cola.

Søndag
kl. 6:05 ringer uret, og det er tid til morgenmad, hvis jeg skal være klar til start kl. 8:30. Fik spist og drukket godt, bl.a. et par cola. 7:15 ud af døren og af sted til metroen. Et genialt system, der virkelig kan flytte mange mennesker i en fart. Og der var mange mennesker, løbere der alle havde samme mål som os, Placa Espagna, hvorfra der var start. Vejret var køligt, den kolde blæst var der stadig, så hvilken påklædning ville være den rette. Jeg havde hele udstyret med, men valgte korte tight, en langærmet undertrøje og udenpå en T-Shirt.
Winnie og jeg sagde farvel til hinanden, idet det kun var deltagere, der måtte komme ind i de haller, der dagene før var messe, nu var det bagageopbevaring. Blev i hallen så længe som muligt, for ikke at komme ud i kulden, da der også var skygge, der hvor min startgruppe var placeret. 15 minutter før start placerede jeg mig i ”startboksen” sammen med de tæt ved 18.000 andre deltagere, der var klædt i plastikposer, regnslag og alt muligt, der kunne give lidt læ for blæsten. Jeg havde heldigvis taget en gammel windbreakerjakke på, som jeg kunne smide væk kort før start!

Nu var det tæt på!
Tjekkede uret, det var klar, og viste en rolig puls på 65, og så kom jeg pludselig til at tænke ”hvad er det lige du skal i gang med”, og der kom lidt sommerfugle i maven. Kiggede mig omkring og så det spraglede felt af løbere i alle aldre, fra forskellige nationer, og nogle deltagere mere hypre end andre. 2 små kinesiske damer på højest 1.50 meter ville starte foran mig, og jeg tænkte, at hvis de kan gennemføre, hvad er du så usikker på!
8:30 – startskuddet lyder for 1. startgruppe, (der startede jeg for mange år siden), og Queens store hit ”Barcelona” drønede selvfølgelig ud af højtalerne. Derefter fulgte de næste startgrupper, inden min gruppe startede ca. 12 minutter efter de første. Kom godt i gang, følte at det ”kørte”. Fandt en lille gruppe, som jeg troede løb meget konstant, men fandt efterhånden ud af, at vi løb lidt for meget ”elastikløb”, så jeg forsøgte at finde min egen rytme. Det gik OK. 5 km blev passeret i 28:54. 5-10 km 29:11, 10-15 km 29:21, 15-20 km 29:32, 25-30 km 30:53.
Det kørte bare! Fik drukket godt ved depoterne, mødte Winnie tæt ved 1. depot og fik en gel. Ind imellem følte jeg, at jeg havde for meget tøj på, men blev glad for påklædningen senere. Møder Winnie igen ved 22 km, da jeg passerede 18 km for hurtigt i.f.t. tidsplan for Winnies ”Tour de Barcelona”, for at give support. Fik igen en gel og følte jeg havde styr på tempo og overskud, da jeg igen mødte Winnie ved 28 km. Nåede frem til depotet ved 30 km, hvor der var vand, energidrik og frugt. Havde desværre misset frugten ved det forrige depot, da det lå for tæt på energidrik bordet! Tiden perfekt – knap 3 timer ved 30 km.
200 meter senere mødte jeg et stort sort hul, som jeg faldt ned i – krise!
Det var nu, der var brug for gode overtalelsesevner, for at komme i gang igen, idet jeg var nede og gå. Jeg gik – tempo 11:30! Jeg begyndte at regne 11:30 x 12 km = tæt ved 2 timer – det går bare ikke. Jeg frøs, tænkte på det depot, hvor jeg missede at få såvel en gel som banan, for jeg var tappet for energi, og tænkte på den løbejakke Winnie havde på. Den skulle jeg have, så jeg kunne få varmen, men hvor langt var der til vores næste mødested?
Mødte Winnie, men jeg ville selvfølgelig ikke have jakken! Hun havde en bar til mig, men jeg afslog – var lidt negativ på dette tidspunkt.
Må frem til næste depot og drikke og spise for at få energi. Bruger lidt ekstra tid, for at få fyldt op, hvilket betyder en fyldt blære, der skulle tømmes. På dette stykke var der læ, og solen skinnede, og jeg kunne mærke varmen komme tilbage i kroppen, hvilket gav ny energi og jeg kom i gang igen. Tempo 7:00 og kom til at tænke på ”Løb med Avisen” træning. Nåede endnu et depot og brugte igen ekstra tid på optankning og fik øget tempoet til 6:25, hvilket jeg holdt til mål.

Krisen kostede! Fra km 30 til km 35 brugte jeg knap 14 minutter mere end de foregående 5 km intervaller. Så kunne km 35-40 bedre gå, idet de blev løbet på 35:58. Det var kontant afregning for ikke at have løbet lange ture nok p.g.a. skaden ved juletid og igen i februar måned. Det er kun blevet til 1 x ½ maraton, 1 x 22 km, 1 x 23 km og 1 x 30 km! Jeg er overbevist om, at 4 timer ikke er uopnåeligt – hvis jeg vil prøve igen. Det må tiden vise.
Efter at have passeret målstregen tænkte jeg, hvor er min medalje!
Den kom først senere idet jeg først skulle gennem en sluse, hvor vi fik en flaske vand og en flaske energidrik. Fortsatte fremad – stadig ingen medalje! Fortsatte mod udgangen og endelig stod der officials med medaljer til alle. En mand smilte til mig, sagde tillykke og var klar til at hænge medaljen om min hals. Jeg valgte dog hans sidemand – hun var noget kønnere!
Herfra gik turen små 300 meter til hallerne med bagage, og så kom så det man frygtede og er så træls, når man har ømme stive ben – 25 minutters kø, for at få sin pose med tørt tøj.
Fik tørt tøj på, og mødte Winnie udenfor hallen, hvor vi sad lidt, for at jeg kunne sunde mig lidt, inden en besværlig hjemtur til hotellet med metroen. Trapper er IKKE spændende efter 42,195 km.

Tak til hele min familie for stor opbakning til ”projektet” og tak til alle, der med interesse har fulgt min gøren og laden de sidste måneder for at kunne løbe Barcelona Marathon.

”If you can dream it – you can do it”

Tiden – nå ja!
Uret stoppede på 4:32:28